Назад в новини
5316

Осіння обрізка дерев

Зміст:

Своєчасний і правильний догляд за деревами восени допомагає поліпшити їхній стан і зовнішній вигляд, переносимість морозів, збільшити зростання і врожайність, забезпечує профілактику захворювань. Залежно від часу і способу проведення догляд за деревами восени включає в себе:

  • проріджування крони;
  • укорочення гілок;
  • санітарну та омолоджувальну обрізку.

Розглянемо основні особливості обрізки, які допоможуть підготувати сад до зимування і нового врожайного сезону.

Особливості осінньої обрізки дерев

Існує кілька видів регулярної обрізки, які призначені для різних цілей і завдань, виконуються в певний час. Тому важливо знати, як і коли обрізати гілки, щоб не нашкодити дереву і грамотно підготувати його до зими. Видалення гілок восени проводиться двома способами: проріджування або укорочення (підрізання).

Проріджування

Залишати дерево з травмованою або загущенною кроною на зиму може бути небезпечним для рослини, тому восени зазвичай проводять санітарну обрізку і проріджування. До того ж видалення зайвих гілок допомагає сформувати структуру крони, її напрямок. Процедура включає в себе усунення не тільки гілок, які ростуть в «невідповідному» напрямку, але й хворих, травмованих, слабких і засохлих. Зрізати також необхідно гілки, що перехрещуються, ростуть близько, всередину крони, вертикально вгору або спрямовані вниз. Проріджування дозволяє поліпшити вентиляцію і світлове наповнення крони. Основні поради:

  • в першу чергу необхідно проріджувати занадто розгалужені гілки;
  • слабкі, деформовані і пошкоджені гілки необхідно спилювати біля основи, не залишаючи «пеньків»;
  • масивні видаляють «по кільцю» (зріз повинен бути паралельним основі гілки);
  • видаляються вовчки.

Для молодих дерев проріджування зазвичай проводять щорічно, поки крона повністю не сформується.

Осіннє обрізування дерев

Укорочення

Процедура полягає в тому, що замість повного видалення окремих гілок зі стовбура вкорочують тільки їхні кінці. Цей метод також використовується для того, щоб правильно сформувати крону, задати напрямок росту гілок. Укорочення може бути сильним (зрізається приблизно половина довжини гілки) і слабким (зрізається третина довжини).

При сильному укороченні зазвичай покращується ріст гілок обрізаної частини, але поява загальної зелені дерева зменшується. Слабке укорочення підсилює розгалуження пагонів, але призводить до уповільнення зростання обрізаних гілок. Поради з укорочення гілок:

  • вкорочувати необхідно хворі, сухі і покриті лишайником гілки;
  • масивні гілки у багаторічних дерев спилювати необхідно за допомогою пили. Спочатку рекомендовано підпиляти гілку приблизно на третину знизу, після чого повністю спиляти зверху. При цьому необхідно підтримувати гілку вільною рукою, щоб не допустити її природного зламу;
  • молоді гілки необхідно вкорочувати над повністю сформованою брунькою.

Коли обрізати дерева в саду

Обрізку плодових дерев проводять з урахуванням культури, сорту і віку рослини. Наприклад, груші та вишні не рекомендовано обрізати щороку, адже це може призвести до уповільнення їхнього зростання і зниження врожайності. А для кісточкових дерев (черешні, персика та інших) в осінній період проводять тільки санітарну обрізку.

Інструменти для осінньої обрізки саду

Для правильної та безпечної обрізки необхідно мати арсенал різних садових інструментів, за допомогою яких можна точно і акуратно вкорочувати гілки, надати кроні необхідної форми:

  • секатори — для спилювання тонких гілок і пагонів, проріджування крони;
  • бензопила або електропила — для роботи з більш масивними гілками, висотних і масштабних завдань;
  • сучкоріз — для спилювання високих гілок;
  • пила садова — для правильного і безпечного спилювання гілок різної товщини;
  • садовий ніж — для обрізки зелених пагонів, борознування, зачистки місць спила і зламів.

секатор для обрізання дерев восени

Правильно підібраний інструмент дозволить швидко і акуратно обрізати дерева, не травмуючи рослини. Садові інструменти повинні бути в хорошому стані — чистими, гострими, без іржі. Використовуйте їх з урахуванням рекомендацій виробника, дотримуйтеся техніки безпеки.

Читайте також:  Як вибрати садовий секатор

Поради по обрізці

Як ми зазначали вище, кожна культура має індивідуальні правила і час для осінньої обрізки, але до загальних рекомендацій можна віднести наступні:

  • починати процедуру потрібно після опадання листя, в період настання спокою, зупинки сокоруху;
  • зробити обрізку потрібно до настання морозів;
  • обрізка повинна бути щадною, щоб рослина комфортно перезимувала і принесла високий врожай.

Саму процедуру заборонено проводити за мінусових температур і в сиру погоду. Інструменти повинні бути чистими і гострими.

Під час осінньої обрізки необхідно стежити за якістю зрізу:

  • щоб зріз швидше загоївся, він повинен бути рівним, без рваних країв. Для цього необхідно використовувати якісну пилу і заздалегідь намітити лінію зрізу;
  • при використанні секатора необходимо, щоб лезо завжди було знизу, а притискна частина — розташовувалася зверху гілки;
  • рани діаметром понад 1 см рекомендовано обробляти садовим варом.

Після обрізки також важливо провести підгодівлю дерева. На заключному етапі обрізаня гілки прибирають з ділянки або спалюють. Гілки без ознак хвороб можна подрібнити і використовувати для мульчування або компостування. Обов'язково потрібно продезінфікувати садові інструменти.

Читайте також:  Обрізання дерев навесні