Назад в новини
13368

Вибір гайковерта для гаража та автосервіса

Зміст:

Гайковерт — інструмент, який використовується для відкручування та закручування гвинтових та різьбових з’єднань. Ним з однаковим успіхом можна працювати з гайками, болтами, гвинтами або анкерами. У гайковертів високий крутний момент, який дозволяє відкручувати навіть заржавілі гайки або щільно затягнуті кріплення. Без цього інструменту не обходиться жодна лінія зі збирання транспорту, каркасне будівництво або монтаж металоконструкцій. Він також активно використовується на станціях техобслуговування та для «перевзування». Якщо у вас є гайковерт, ви завжди зможете самостійно поміняти колеса на авто або впоратися зі старим, «закисшим» болтом. Головне — правильно підібрати інструмент.

Принцип роботи гайковерта

Те, як саме працює гайковерт, залежить від його типу, але у будь-якого такого інструменту є кілька загальних моментів. Всередині нього встановлений двигун (пневматичний або електричний), в якому, за допомогою електроенергії або стислого повітря, утворюється обертальний рух. За допомогою редутора воно передається на шпиндель, на якому встановлене оснащення — ударна голівка. Під час роботи гайковерт діє на кріплення не лінійно, а ударними імпульсами. Завдяки цьому, зусилля закручування/відкручування у рази вище, ніж при постійній дії, а «віддача» настільки мала, що дозволяє утримувати інструмент однією рукою. У залежності від типу гайковерта удари можуть формуватися по-різному.

Далі ми роздивимося особливості пневматичних та електричних гайковертів, тому що механізми їх внутрішньої роботи відрізняються.

Види гайковертів

Гайковерти діляться на декілька типів — пневматичні та електричні. Останні, у свою чергу, підрозділяються на мережеві та акумуляторні. У кожного типу є свої особливості, які впливають на вибір інструменту.

Пневматичні гайковерти

Всередині кожного пневмогайковерта встановлені два силових блоки:

  • пневмодвигун;
  • вузол ударних навантажень.

Після натискання на кнопку пуску через пневмопривід надходить стисле повітря (для його отримання потрібен повітряний компресор). Всередині гайковерта є два канали — повітря йде по одному з них, обертаючи турбіну в тому або іншому напрямку. Напрям потоку повітря можна змінити спеціальним перемикачем. При виборі варто враховувати параметр споживання повітря — він не має перевищувати значення, що видає компресор.

Читайте також:  Повітряні компресори — будова та принцип роботи

Удари по кріпленню утворюються за допомогою спеціальних кулачків зі складною конфігурацією. Якщо моменту затягування виявляється недостатньо, вони відхиляються назад, одночасно провертаючись в цей час, а потім «обходять» зачеплення. По мірі обертання вони набирають інерцію, потім знову вдаряють у перешкоду и процес повторюється. Це продовжується до тих пір, поки кріплення не зірветься зі свого місця. Подібний принцип дії означає, що вам не доведеться прикладати зусилля під час роботи зі складними болтами — гайковерт зробить все сам.

Який вибрати гайковерт для шиномонтажу

Серед головних переваг пневматичних гайковертів можна виділити наступні:

  • висока потужність та стійкість до навантажень;
  • невеликий розмір, що дозволяє працювати інструментом у важкодоступних місцях;
  • низький ризик зламу через мінімальну кількість деталей у конструкції;
  • безпека під час роботи у місцях з підвищеним рівнем вологості (всередині інструмента немає електричних деталей);
  • стійкість до роботи у запилених умовах, де звичайні електричні інструменти виходять з ладу у випадку потрапляння пилу або сторонніх дрібних фракцій в електродвигун.

Пневматичні гайковерти — дуже добре придбання для СТО та шиномонтажу, тому що вони надзвичайно рідко ламаються та мають значний ресурс. Якщо у вас є повітряний компресор, можна придбати пневмогайковерт для гаражних робіт. Але якщо працювати потрібно буде рідко, або ж у вас немає повітряного компресора, є сенс роздивитися електричні гайковерти.

Електричні (мережеві) гайковерти

У мережевих гайковертах джерелом обертального руху є електродвигун. Обертання передається на ударний механізм, який перетворює постійне обертання на часті ударні імпульси, що закручують або відкручують кріплення. Варто відмітити, що за малого навантаження на гайковерт (менше 10% від номінального крутного моменту) удари можуть не генеруватися, а робота буде виконуватися лінійно (як у звичайному шуруповерті).

Вибір електричного гайковерта

Удар у гайковерті, на відміну від удару в дрилі або шуруповерті, діє не вздовж осі закручування, а по дотичній. Це дає можливість не забивати кріплення у матеріал, а саме закручувати.

Принцип генерації удару в гайковерті достатньо простий: за досягнення певного зусилля затягування ударник прослизає та розганяється, після чого вдаряє по наковальні з великим зусиллям. Далі процес повторюється. Сила одного удару доволі мала, але їх велика кількість створює високий крутний момент.

Електричні мережеві гайковерти добре підходять для виконання завдань у місцях, де немає повітряного компресора. Оскільки компресор, що необхідний для живлення навіть найслабшого пневматичного гайковерта, повинен мати великий ресивер, мережевий гайковерт переважно треба використовувати у місцях, де немає можливості розмістити великий компресор. На виїзних роботах також легше взяти з собою один мережевий гайковерт, аніж пневматичний гайковерт та компресор, якому також потрібний струм для роботи. Електричного гайковерта буде достатньо для періодичного обслуговування легкового автомобілю, дрібної сільськогосподарчої техніки, а також для монтажу металоконструкцій та дерев’яних каркасів.

Акумуляторні гайковерти

Це електроінструмент, двигун яких отримує електрику не від стаціонарної мережі через дріт, а за допомогою автономної акумуляторної батареї. Їхня головна перевага — здатність працювати у віддалених та важкодоступних місцях, де немає електромережі. Їх також зручно використовувати під час роботи з каркасними конструкціями на висоті, тому що до інструменту не тягнеться шланг або дріт. Це хороший варіант для виїзних робіт.

Акумуляторний гайковерт для шиномонтажу

При виборі акумуляторного гайковерта важливо звернути увагу на ємніть батареї — від цього залежить те, наскільки довго вона зможе працювати без підзарядки.

Ударні та безударні гайковерти

Окрім типу живлення, гайковерти можуть розрізнятися за наявністю/відсутністю ударного механізму. Механізм виникнення ударів ми вже описали вище, а тепер роздивимося різницю мід самим інструментом.

Ударні гайковерти

Ударна функція дуже корисна під час роботи. Саме серії ударів по дотичній формують високий крутний момент, що характерний для гайковертів. Відповідно, якщо потрібно працювати із заржавілими або тугими кріпленнями, обов’язково потрібно використовувати ударний гайковерт — безударний просто не впорається із завданням.

Безударні

Через відсутність ударного механізму такі гайковерти менше коштують. Вони добре пораються з новими кріпленнями, що не чинять значного опору. Такий гайковерт підвищує швидкість роботи під час збирання механізмів або конструкції. Якщо ви впевнені, що вам не доведеться працювати зі складними кріпленнями, можете зекономити та взяти таку модель.

Вибір ударного і безударного гайковерта

Головні критерії вибору

Є кілька основних технічних характеристик гайковертів, що визначають його можливості та ефективність. Серед них: потужність, крутний момент та максимальна кількість обертів.

Потужність

Ця характеристика впливає на робочий ресурс та можливості інструменту. У професійних моделей потужність може сягати 1,2 кВт. Цього цілком вистачає, щоб відкрутити навіть потужні болти у будівельному крані або зняти колеса у масивної вантажівки.

Крутний момент

Це дуже важливий параметр, тут не можна помилитися ні у більшу, ні у меншу сторону. Якщо крутний момент буде надто низьким, гайковерт може не впоратися зі складним кріпленням або погано його затягнути. Якщо ж параметр надто високий, інструмент може зірвати на гайці різьбу та зіпсувати кріплення. Для простих завдань (побутові завдання, ремонт пластикових теплиць) вистачить 160 Нм, а для складних (спорудження конструкції з рельсів — вище 600 Нм. Для нескладних робіт на СТО можна придбати гайковерт з крутним моментом 350-500 Нм — цього вистачить для всіх головних завдань.

Кількість обертів

Для роботи на СТО або будівництві варто підібрати модель зі швидкістю обертання до 7000 об/хв (таку швидкість здатний розвивати пневмоінструмент). Для використання у домашніх умовах вистачить навіть 1000 обертів на хвилину — надто висока швидкість для побутових завдань виявиться зайвою.

Який гайковерт краще вибрати для автосервісу та шиномонтажа?

Кращий гайковерт для автосервісу — пневматичний гайковерт з високим крутним моментом (600-1600 Нм) та кількістю обертів не менше 6000 на хвилину. Такий інструмент зможе впоратися з усіма поставленими завданнями та витримати інтенсивну експлуатацію.

Вибір гайковерта для автосервісу та шиномонтажу

Кращий гайковерт для домашнього гаража

Для домашнього використання підійде електричний гайковерт з потужністю до 1000 Вт та крутним моментом 300-400 Нм. Такий інструмент зможе виконати практично будь-яке завдання, що може виникнути у гаражі або побуті.

Читайте також:  Як підготувати акумулятор авто до зими?

Висновки

Завжди враховуйте при виборі гайковерта всі деталі, починаючи від типу живлення моделі, та закінчуючи її технічними характеристиками. Тільки у цьому випадку інструмент виправдає очікування та довгий час прослужить не ламаючись.