Назад в новини
63200

Інструмент для обробки дерева своїми руками

Зміст:

Деревина — один з найпопулярніших матеріалів, які використовуються у будь-якому будівництві, ремонті, у сфері створення меблів, декоративних виробів та конструкцій, предметів побуту та домашнього вжитку. Вона екологічно безпечна, дуже пластична та легко піддається обробці.

Для обробки деревини існує велика кількість інструментів, як ручних, так і електричних. Вони допомагають надавати дереву потрібну форму, розпилюють матеріал, стругають, шліфують і т. п. У цих інструментів буває дуже різна конструкція, габарити та прицнип роботи.

Які існують види обробки дерева?

Весь інструмент, що призначений для роботи з деревом, можна розділити за типом обробки:

  • Розпилювання — ручні, ланцюгові та циркулярні пили; лобзики, ножівки та їхні електричні аналоги.
  • Рубання/розколювання — сокири та колуни.
  • Стругання — рубанки, струги, циклі.
  • Довбання — стамески та долота.
  • Свердління — різні свердла та бурава.
  • Вирізання (різьба по дереву).
  • Шліфування та полірування — шліфувальні машини.
  • Вкриття захисними матеріалами (фарбування, лакування).

Ручний інструмент для обробки дерева

Використання ручного інструменту потребує застосування фізичної сили. Це повністю автономний інструмент, який має бути у кожного майстра, що працює з деревиною.

Ручні інструменти для обробки дерева

Найпопулярніші ручні інструменти для обробки деревини:

  • Ножівки по дереву. Є одноручні та дворучні ножівки з різними типами пиляльного полотна. Одноручні використовуються для розпилювання заготовок відносно невеликого діаметру. Дворучні потрібні для розпилювання заготовленого лісу.
  • Лобзики. Потрібні для фігурного різу, випилювання, обробки фанери та тонких деталей, створення декоративних елементів.
  • Сокири та колуни. Сокири популярні у теслів та столярів. За допомогою цього інструменту можна швидко створювати грубі заготовки, що підходять для подальшої обробки. Колуни потрібні для заготівлі дров.
  • Рубанки. Необхідні для обробки заготовок під час створення найрізноманітніших конструкцій з дерева, наприклад, вікон, дверей, сходів та ін.
  • Долота та стамески. Дозволяють вибирати пази та створювати отвори.
  • Струбцини. Призначені для стягування деталей при їх склеюванні або обробці.
  • Ручні дрилі та свердла. Використовуються для засвердлювання дерев’яних заготовок та деталей.

Електроінструмент для обробки деревини

Під час виконання складних завдань, серійних роботах або обробці великих об’ємів деревини не обійтися без електричного інструменту. Він значно спрощує роботу, знімаючи навантаження з оператора. Рухаючою силою під час його використання є електричний струм, тому електричний інструмент потребує підключення до стаціонарної мережі. Існують також акумуляторні моделі, що отримують живлення від автономної батареї. Як і у випадку з ручним інструментом, електричні моделі бувають дуже різні та використовуються для різних видів обробки.

Електроінструмент для обробки деревини

Електрорубанки

Електричні рубанки потрібні для вирівнювання поверхні дерев’яних заготовок після їх грубої обробки. Рубанком можна вибирати фаски, проводити виборку чверті, створювати виступи на деталях. Зазвичай рубанки потрібні під час ремонту або створення дерев’яних виробів.

Читайте також:  Правильна робота електричним рубанком

Електролобзики

За допомогою електролобзика зручно розпилювати не дуже великі деталі. У електричних лобзиків є платформа, за допомогою якої інструмент зручно вести поверхнею матеріалу. Пильне полотно рухається зворотно-поступальним способом. Електролобзики — популярний інструмент у майстернях з деревообробки.

Фрезери

Для профілювання заготовок, створення наскрізних та глухих отворів, а також вибирання пазів потрібен електричний фрезер. За його допомогою можна створювати гарні декоративні деталі та виготовляти елементи меблів. Без фрезера не обходиться жодна майстерня з деревообробки або виробництво отворів з дерева.

Циркулярні пили

Ручні циркулярні пили використовуються для поперечного (рідше — поздовжнього) розпилювання дошок, брусу та інших заготовок. Особливість таких пил — кругле лезо (пильний диск). Від діаметру диска залежить максимальна товщина заготовки, яку можна розпилити. Щоб зробити різ рівніше, використовують направляючі. Є моделі ручних циркулярних пил, які можна встановити в якості циркулярних верстатів, закріпивши їх на верстаку.

Ланцюгові пили

Ланцюгові електричні пили потрібні для розпилювання колод, заготовки дров та лісу. Пильний ланцюг обертається по направляючій шині. Крім електричних, є бензинові варіанти таких пил, в яких замість електродвигуна встановлений двигун внутрішнього згоряння.

Шліфувальні машини

Для фінальної обробки дерева перед фарбуванням або лакуванням його шліфують за допомогою шліфувальних машин. Вони бувають різного типу (ексцентрикові, вібраційні, стрічково-шліфувальні, прямі) та відрізняються тим, як саме поверхнею дерева рухається шліфувальна стрічка/круг. Без шліфувальних машин не обходиться жодна майстерня з обробки деревини.

Деревообробні верстати

Можна виділити категорію стаціонарного обладнання, що спрощує роботу з великими деталями та виконання серійних робіт. Верстати по дереву дозволяють досягти більшої точності та швидкості у роботі.

Обробка дерева на верстаті

Фуганки та рейсмуси

Для грубої обробки дошок та плоских заготовок потрібні фуговальний та рейсмусовальний верстати. Фуганок робить заготовку рівною з однієї сторони, а рейсмус вирівнює другу сторону, роблячи її паралельною першій. За допомогою рейсмуса також можна знімати шар деревини, отримуючи заготовки потрібної товщини.

Читайте також: Що таке рейсмусовий верстат?

Торцювальні пили

Це верстати, які застосовуються для поперечного розпилювання. Заготовку кладуть на робочий стіл, після чого опускають на неї пильний диск. Торцювальні пили можуть різати деревину під прямим або довільним кутом. Їх також нащивають маятниковими пилами.

Розпилювальні столи (циркулярні верстати)

Верстати, що використовуються для поперечного та продольного розпилювання деревини. Верхня частина пильного диска знаходиться над поверхнею стола. Заготовку подають на диск, плавно ведучи її по столу.

Стрічкові пили

Стрічкові пили використовуються для точного поздовжнього розпилювання колод, брусу та дерев’яних заготовок. Вони бувають горизонтальні та вертикальні. Їх витратний матеріал — стрічкові пиляльні полотна, які можуть бути призначені для різних за твердістю сортів деревини. Стрічкові пили дуже корисні на виробництвах.

Читайте також:  Стрічкопильні верстати будова і види

Токарні верстати

Токарні верстати по дереву потрібні для обробки деревини або деяких полімерів. За їх допомогою можна проводити обточування та розточування циліндричних поверхонь, підрізання, обробку торців та ін. Заготовка закріплюється між передньою та задньою бабками, обертаючись під час роботи. Для обробки майстер використовує різці або інший інструмент, що тримає у спеціального упора.

Робоче місце для обробки деревини

Базова річ, яка потрібна для роботи з деревиною у майстернях, це верстак. Верстак — це робочий стіл, на якому відбувається вся робота. На ньому обов’язково повинні бути затискачі, що дозволяють фіксувати заготовки, отвори для клинів та лоток. Біля верстака зазвичай стоять стелажі, на яких зберігається ручний або електричний інструмент, струбцини, витратнй матеріал та заготовки. Дуже корисним стане вимірювальний інструмент: лінійки, кутники, циркулі та транспортири, що потрібні для розмічування деталей.

Верстат для обробки дерева

Робоче місце повинно мати хороший рівень освітлення та достатньо вільного простору для переміщення навколо верстака під час роботи. Корисним буде і наявність будівельного пилососа, який можна підключати до інструменту під час роботи або використовувати після неї, щоб прибрати майстерню. Обов’язково потрібно користуватися індивідуальними засобами захисту — окулярами та робою без країв, що вільно звисають. Використовувати рукавички під час роботи з інструментом, в якому працює вал, що обертається, не можна — їх може затягнути в інструмент.

Якщо ви підібрали для себе потрібний інструментарій та правильно обладнали робоче місце, то обробка деревини стане легкою, а результат завжди буде залишатися якісним.