Назад в новини
6178

Робота з токарним верстатом

Зміст:

Токарний верстат — стаціонарний пристрій для деревообробки. Він може виконувати тільки одну дію — обертати заготовку. Тим не менш, ця проста функція дозволяє столярам створювати із заготовок гарні вироби — посуд, ніжки для меблів, іграшки, декоративні елементи, вази та багато іншого.

Якщо всі останні інструменти для деревообробки підходять тільки для певних етапів обробки, то за допомогою токарного верстата можна створити завершений виріб. Серед інструменту, який для цього потрібен: стамески, різці, скребки, шліфувальний папір.

Будова токарного верстата по дереву

  1. Вимикач
  2. Станина
  3. Передня бабка
  4. Варіатор
  5. Шпиндель
  6. Поводковий центр
  7. Підручник
  8. Центр задньої бабки
  9. Задня бабка

Всі деталі верстата кріпляться на цільній станині зі сталевих брусів або балок. З однієї її сторони розташована передня бабка з електродвигуном всередині. Коли двигун працює, він передає обертання на шпиндель. Шпиндель обладнаний конусом Морзе, в який можна вставляти поводковий центр, патрон або планшайбу. Навпроти передньої бабки знаходиться задня бабка, що утримує заготовку у горизонтальному положенні. Біля заготовки знаходиться підручник, який можна повертати у різні сторони. За його допомогою оператор утримує різець.

Робота на токарному верстаті по дереву

Якщо перемикання швидкості обертання ручне, то регулювання відбувається за допомогою коробки передач. В ній знаходяться шківи з підшипниками. Також існують моделі з електронним варіатором, що дозволяє регулювати швидкість, не вимикаючи верстат.

Кріплення заготовки

Щоб правильно закріпити заготовку на верстаті, потрібно знайти її вісь та затиснути між поводковим центром і задньою бабкою. Для цього виконайте наступні дії:

  • Скористайтеся кутовим центрошукачем, провівши декілька ліній на торцях заготовки. Точка, в якій вони перетинаються, буде центром торця.
  • За допомогою сильних ударів молотком зробіть канавки та заглиблення в точці осі на кожному торці.
  • Надягніть деталь на поводковий центр, потім присуньте задню бабку до іншої сторони заготовки та затисніть її. Поводки повинні врізатися у відповідні канавки, щоб заготовка трималася сама, навіть якщо відвести задню бабку.
  • Знову зафіксуйте центр задньої бабки по осі. Якщо ви працюєте з м’яким деревом, поверніть маховик задньої бабки на 1/4 оберта, а якщо з твердим — на 1/2 оберта. Деталь має вільно провертатися рукою.

Встановіть підручник на мінімальній відстані від заготовки та прокрутіть її. Вона не має задівати підручник. Потрібно, щоб опорна площина підручника знаходилась на 5 мм нижче осі обертання.

Робота на токарному верстаті

Робота при закріпленні заготовки між двома центрами

Ми опишемо декілька найпопулярніших способів обробки, які доступні за такого типу кріплення.

Обточування до циліндричної форми

Щоб надати заготовці циліндричну форму, потрібно використовувати рейєр. Оптимальна швидкість обертання — від 1 до 1,5 тисяч об/хв. Чим рівніше має вийти циліндр, тим вищою має бути швидкість. Якщо у бруска малий приспуск, можна обточити його за одне проходження, а якщо великий — краще обточувати деталь у декілька заходів, поступово рухаючись у напрямку до шпинделя.

Працюйте плавно, тримаючи різець так, щоб його стрижень спирався на підручник, а п’ятка торкалася заготовки. Поступово піднімайте ручку стамески, доки лезо не почне знімати рівну стружку. Різець слід вести у напрямку зняття стружки. Однією рукою потрібно вести різець, а іншою — підтримувати лезо, але не докладати до нього зусиль.

У випадку обробки бруса квадратного перерізу потрібно поступово зрізати кути, ведучи різець не дуже швидко. По мірі зменшення діаметру бруска присувайте підручник ближче.

Вирівнювання плоским різцем

Після надання заготовці циліндричної форми потрібно присунути підручник ближче до осі обертання. Тепер слід узяти косий плоский різець, спираючи його на підручник та трохи піднімаючи, щоб він почав врізатися в дерево. Щоб контролювати товщину заготовки, потрібно іноді вимикати верстат та перевіряти діаметр деталі за допомогою штангенциркуля.

Використання відрізного різця

Іноді потрібно відрізати частину заготовки, щоб отримати деталь певної товщини. У цьому випадку слід узяти відрізний різець. За його допомогою можна отримати рівний зріз, який не потребує подальшої обробки.

Щоб зробити точний різ, потрібно попередньо залишити на деревині відмітку простим олівцем. Поставте різець перпендикулярно до деталі та почніть втискати його. Зріз потрібно робити не повністю, а залишити невелику перетинку, яку потім відрізають ножем або пилою.

Виконання декоративних елементів

Серед декоративних елементів, які можна виконати на токарному верстаті, найбільш часті — валик та жолобок. Комбінуючи їх у різних варіаціях, можна створити найрізноманітніші декоративні вироби. Зазвичай валик та жолобок розділяються великим пояском.

Перед роботою краще нанести розмітку на деталь, скориставшися простим олівцем. Після ввімкнення верстата можна навести розмітку, зробивши її більш чіткою. Просто піднесіть олівець до поверхні, що обертається — він лишить рівну та добре помітну лінію.

Як зробити валик

Для створення валика потрібно взяти плоский різець з косою ріжучою кромкою. Спочатку потрібно зробити неглибоку канавку (близько 3 мм) в стороні від наміченої лінії, а потім, нахиляючи різець в обидві сторони, розширити її. Встановивши різець посередині канавки та провертаючи ручку, можна надати валику правильну форму з однієї сторони. Потім процес повторюють з іншої сторони.

Як зробити жолобок

Візьміть напівкруглий різець та переміщуйте його між заздалегідь нанесеними мітками. Необхідно поступово поглиблювати жолобок, а потім надати йому потрібну форму за допомогою косого різця.

Виточування при затисканні з одного кінця

Часто виникає необхідність створювати на токарному верстаті посуд, чаші, скриньки. У цьому випадку потрібно закріпити заготовку тільки з однієї сторони. Робота з деталлю відбувається так само, але під час такого виточування можна працювати, тримаючи різець паралельно до осі обертання.

Виточування порожнин

Спочатку потрібно буде виконати етап чорнової обробки, надавши необхідні параметри зовнішньої частини деталі, а також намітивши заглиблення. Потім задню бабку прибирають та встановлюють заздалегідь відрізану до потрібної довжини заготовку в фіксатор передньої бабки.

Виточування заготовки на токарному верстаті

Під час виточування порожнин працюють напівкруглим різцем. Потрібно обробляти заготовку тільки з тієї сторони, де вона рухається донизу, інакше різець може вискочити з рук. Працювати буде набагато зручніше, якщо одразу зробити у заготовці отвір потрібної глибини по центру.

Шліфування виробу

Зазвичай вироби після обробки на токарному верстаті не потребують шліфування. Однак, якщо шліфування все ж знадобилось, можна зняти підручник, виставити низькі оберти та акуратно відшліфувати поверхню, переміщуючи наждачну бумагу по виробу.

Читайте також:  Як вибрати кращий токарний верстат по дереву?

Техніка безпеки

Під час роботи з токарним верстатом дуже важливо дотримуватися правил безпеки. У протилежному випадку можна отримати травму.

Правила роботи на токарному верстаті

  • Працюйте тільки у спецодязі.
  • Перевірте перед увімкненням верстата, чи є в нього захисні щитки та чи заземлений він.
  • У патроні токарного верстата не має залишатися стружки після попередньої роботи.
  • Працювати можна тільки з добре вирівняними та зафіксованими заготовками.
  • Проводити вимір деталі при ввімкненому верстаті не можна.
  • Заборонено прибирати тирсу та стружку потоком стислого повітря. Також не можна тримати деталі руками.
  • Не зупиняйте токарний верстат за допомогою рук.

Якщо правильно використовувати токарний верстат, за його допомогою можна отримати безліч гарних та функціональних виробів. Головне — дотримуватися всіх правил та техніки безпеки.