Назад в новини
35098

Вибір шуруповерта для дому та роботи

Кожен, хто хоч раз стикався з ремонтом або дрібними побутовими завданнями по дому, знає, наскільки важливо мати в арсеналі якісний універсальний інструмент. Одним із таких є шуруповерт. Це ручний електроінструмент для закручування/викручування кріпильних елементів (саморізів, гвинтів тощо), свердління отворів. За наявності функції удару він також може виконувати свердління в твердих матеріалах. Шуруповерт стане в нагоді як домашньому майстру, так і професіоналу для виконання різних будівельних, ремонтних, оздоблювальних та інших робіт.

Які бувають шуруповерти

На ринку представлений великий вибір шуруповертів, що відрізняються типом живлення, конструкційними особливостями, основними та додатковими характеристиками, що впливають на продуктивність та комфорт використання. Тому під час вибору необхідно відштовхуватися від типу та складності завдань, матеріалів, з якими доведеться працювати, та частоти використання.

Мережеві шуруповерти

До основним переваг такого типу шуруповертів, в першу чергу, можна віднести необмежений час роботи без втрати потужності. До того ж вони вважаються найбільш продуктивними, універсальними для більшості будівельних та ремонтних завдань. Мають невелику вагу та компактні розміри. Залежать від наявності електрики, обмежені довжиною мережевого кабелю та подовжувача.

Мережевий шуруповерт в роботі

Акумуляторні шуруповерти

Такі шуруповерти живляться від знімних АКБ різної ємності, що робить їх незалежними від електромережі та розташування розетки. Така автономність розширює сфери застосування інструменту — їх можна використовувати на об'єктах без електрики, у місцях з обмеженим простором, на висоті. Робочий ресурс обмежений рівнем заряду акумуляторної батареї, яка потребує періодичного заряджання.

Типи акумуляторів:

  • Ni-Cd (нікель-кадмієві). Найбільш дешеві батареї з ефектом пам'яті та невеликим терміном служби. Мають високий рівень саморозряду, швидко втрачають ємність, неекологічні. Зустрічаються у бюджетних моделях шуруповертів для нечастого використання. Зберігати їх потрібно повністю розрядженими.
  • Ni-Mh (нікель-металгідридні). Ефект пам'яті виражений слабше, ніж у попередньому варіанті, мають мінімальний саморозряд, швидко заряджаються. Екологічно безпечні. АКБ цього типу потрібно зберігати повністю зарядженими, бажано в прохолодному місці.
  • Li-Ion (літій-іонні). Найбільш сучасний і поширений варіант, що зустрічається в побутових та професійних моделях. Практично позбавлені ефекту пам'яті, мають низький саморозряд, витримують до 3000 циклів зарядки. Мало важать і швидко заряджаються, видають стабільно-високу напругу. Чутливі до низьких температур.

Акумуляторний шуруповерт в роботі

Стрічкові шуруповерти

Вузькоспеціалізована модель шуруповерта, призначена для автоматичного подавання шурупів у робочу зону на однаковій відстані один від одного. Вони є незамінними для роботи з гіпсокартоном, каркасами з дерев'яного бруса, оцинкованим профілем, там, де важлива швидкість і точність. Швидкість обертання у 2-3 рази перевищує показники звичайних шуруповертів. До того ж такий інструмент дозволяє точно встановлювати глибину утоплення шурупа. Немає необхідності утримувати кріпильний елемент під час роботи, тому шуруповертом легко працювати однією рукою.

Стрічковий шуруповерт в роботі

Який шуруповерт вибрати

Під час вибору відповідної моделі необхідно враховувати сферу та частоту використання, наявність електрики на об'єкті, типи матеріалів та кріплень, з якими потрібно працювати. Нижче розглянемо основні характеристики, які необхідно враховувати під час вибору.

Максимальний крутний момент

Визначає тип матеріалу, максимальні довжину та діаметр кріпильного елемента, з якими може працювати інструмент. Чим вище цей показник, тим ефективніше шуруповерт працює з твердими та міцними матеріалами (цегла, камінь, бетон тощо). Для збирання меблів та роботи з гіпсокартоном достатньо 10-12 Нм, для більшості побутових завдань — 10-30 Нм, професійні моделі мають від 40 Нм.

Наявність муфти регулювання крутного моменту дозволяє підібрати необхідний режим для різних кріплень і матеріалів.

Швидкість обертання

На низьких швидкостях (до 500-600 об/хв) шуруповерт здатний виконувати закручування/викручування кріплень, на високих (до 1500-1700 об/хв) — свердлити отвори. Універсальний інструмент має 2 швидкості роботи.

Потужність та напруга

Потужність мережевих шуруповертів визначає їхню здатність працювати з твердими матеріалами та виконувати складні завдання. Наприклад, для збирання меблів та виконання простого ремонту підійдуть малопотужні моделі (до 500 Вт), для професійного використання слід придбати потужніший інструмент.

В акумуляторних моделях на загальну витривалість впливає напруга. Для нескладних ремонтних завдань достатньо до 14 В, якщо передбачається свердління твердих матеріалів і складніші завдання, то варто віддати перевагу моделям на 18-20 Вт.

Тип патрона

Найбільш популярні варіанти — ключові та швидкозатискні типи патронів. Перші, зазвичай, зустрічаються у потужніших моделях. Вони є найбільш надійними, забезпечують сильну фіксацію, при цьому вимагають використання спеціального ключа. Швидкозатискні — дозволяють міняти насадки за лічені секунди без будь-яких додаткових інструментів.

Додаткові функції

Крім основних функцій на ефективність та комфорт використання впливають додаткові. Наприклад:

  • блокування шпинделя — забезпечує безпечну та просту зміну насадок;
  • реверс — змінює напрямок обертання шпинделя;
  • підсвічування — дозволяє працювати в умовах поганої видимості та в неосвітлених приміщеннях;
  • блокування кнопки ввімкнення — захищає від випадкового ввімкнення інструменту.

Шуруповерт для дому

Побутові шуруповерти дозволяють виконувати найпоширеніші ремонтні та будівельні завдання по дому: повісити карниз, зібрати меблі, встановити освітлення тощо. Вони розраховані на періодичне використання, як правило, легкі та компактні, не дуже функціональні. Варто звернути увагу на універсальні бюджетні моделі, що дозволяють виконати більшість типових ремонтних завдань.

Акумуляторний шуруповерт 12V

Шуруповерт для роботи

Професійні моделі дозволяють виконувати не тільки побутові, а й складні та вузькоспрямовані завдання. Призначені для частого використання, мають підвищений ресурс. У більшості випадків вони мають високий крутний момент, 2 швидкості обертання, розширений функціонал. Витривалі, коштують дорожче за побутові аналоги.

Акумуляторний шуруповерт 20V

Під час вибору шуруповерта враховуйте сферу та частоту використання, насамперед ознайомтеся з основними характеристиками. Для побутового використання підійдуть бюджетні моделі, що дозволять виконати типові ремонтні завдання. Для професійного вибирайте інструмент, який зможе впоратися з вузькоспеціалізованими роботами, буде підходити під умови експлуатації.